Dwayne Toemere

Acteur | A&O Psycholoog

Blog

Kill your Kicks

Posted by Dwayne Toemere on September 22, 2015 at 12:35 PMArvo Pärt, dé componist uit Estland, is dit jaar 80 geworden. Binnenkort staat het Arvo Pärt Festival in Den Haag in het teken van zijn verjaardag. Mis het niet!


De muziek van Pärt is ‘om in te wonen’. Het gaat over een universele ruimte voor overgave. De verstilling, de stilte en de zuiverheid van de tonen zijn helend. Zijn muziek staat in schril contrast met deze tijd. Het is ontdaan van opsmuk en ‘kicks’.


We willen alsmaar meer kicks: dure auto’s, party drugs, botox om maar eeuwig jong te blijven, alles groter en van alles meer. We willen kicks waarvan we geloven dat ze ons gelukkig maken. Want we willen altijd gelukkig zijn. En niet zomaar gelukkig, maar súper gelukkig. In de huidige tijd wordt door al die zogenaamde maakbaarheid gesuggereerd dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor dat geluk. Als we niet gelukkig zijn dan is dat onze eigen schuld. Als een ander ongelukkig is dan heeft hij of zij niet goed genoeg zijn best gedaan. Dan ga je naar de dokter en dan moet er een pil in om zo snel mogelijk weer mee te kunnen doen in die ‘rat-race’. Op deze manier raakt de wereld, de mensheid, overspannen. Ik zeg: wees selectief en ‘kill your kicks’.


Ik geloof dat contempleren van vitaal belang is. Het is belangrijk om af en toe terug te gaan naar de stilte, af en toe naar even niets, zonder de kicks. Dat kan op verschillende manieren. Wandelen, fietsen, hardlopen, muziek luisteren, mediteren, lezen of desnoods gewichtheffen (werkt voor mij ook). Contempleren is van belang om niet overspannen te raken. Contempleren is turen in gedachten, met wolkjes die voorbij drijven, soms een grijze, soms een witte. En soms breekt de zon door. Noem het misschien ‘een beetje mijmeren’.


Net als slapen is het belangrijk om regelmatig mentaal bij te tanken, om uit te zoomen en te mijmeren. Net als dromen ‘een stofzuiger voor de geest’ zijn, is contempleren een basis voor mentale weerbaarheid. Op 9 oktober dompel ik mij weer onder in de muziek Arvo Pärt in de Grote Kerk in Den Haag. Dat is mijn uitzoom-moment, mijn mentale tankstation.

 

‘I have discovered that it is enough when a single note is beautifully played. This one note, or a silent beat, or a moment of silence, comforts me.’ – Arvo Pärt


https://youtu.be/TJ6Mzvh3XCc


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments