Dwayne Toemere

Acteur | A&O Psycholoog

Blog

No guts, no glory!

Posted by Dwayne Toemere on February 5, 2017 at 3:50 PM

Op de Theaterschool moest ik een keer tijdens de les binnen komen en 20 minuten interessant zijn. Dat was de aanwijzing: 20 minuten met alleen mezelf, de ruimte en het publiek. Na de eerste inventieve vondsten had ik nog 15 minuten over. En dan?...

 

'Durf het niet te weten’ is iets wat ik op de Theaterschool weleens te horen kreeg. Een verschrikkelijke aanwijzing als je op de vloer staat en je je tekst kwijt bent of je geen idee hebt waar of hoe je moet staan en je het liefst van het podium af wilt rennen.

 

’Durf het niet te weten’ betekent dat je als acteur op de speelvloer het moment laat bestaan waarin je nog niet weet wat er gaat gebeuren en wat je gaat doen. Dat moment waarop toeschouwer en acteur allebei nog geen idee hebben welke kant het opgaat: het moment van het hier en nu. Me thuis voelen in dat ongemakkelijke gevoel bleek goud waard voor mijn spelerschap en improvisatie. Niets doen en naar me laten kijken: geen tekst, geen handeling. Het heeft me geholpen om mijn mogelijkheden in het moment te verkennen en mijn opties te vergroten. Om een open geest te hebben en te leren vertrouwen op mijn gut feeling, mijn onderbuikgevoel. Doodeng...

 

In Blink van Malcolm Gladwell schrijft hij dat het mogelijk is om de connectie met dat onderbuikgevoel te trainen. Hij noemt in zijn boek als voorbeeld een theatergroep dat veel werkt met improvisatie. Voor mij een feest der herkenning. Je leert namelijk over je eigen gedragspatronen, je eigen fysieke reacties en je actiemogelijkheden. Je leert in een stressvolle sitiatie (wat een performance situatie is) uit je tunnelvisie te komen. Iets wat we in het dagelijkse leven ook weleens nodig hebben. Beslissen 'in the heat of the moment'.

 

Het vraagt moed en zelfkennis om in een stressvol moment het niet te weten, een open blik te houden en niet te reageren vanuit je emotie. Het vergt training om het contact met je gut feeling te ontwikkelen.

 

Ik geloof dat je door in contact te staan met je lichaam, door sport, door meditatie of door een andere fysieke activiteit, je de signalen van je lichaam sneller oppikt. Door regelmatig de machinerie van je lichaam door te smeren. Ook de signalen die je guts je toesturen. De guts die je nodig hebt om in het leven op het scherpst van de snede keuzes te maken. No guts, no glory!


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

1 Comment

Reply MagVarse
12:43 AM on August 12, 2018